Image Alt

Kuvo TV

Model konzolaških ekskluziva “više ne prolazi”, tvrdi poznati analitičar Michael Pachter

Prodaju li se konzole zbog ekskluziva, navika, Game Passa ili nečega sasvim drugoga? Puno je tu pitanja i teorija, a kroz razne rasprave o tome u zadnje vrijeme spominje se model ekskluziva koji je za sve veći broj stručnjaka nevažan. Na tom tragu je i poznati analitičar gaming industrije, Michael Pachter, koji je u svom redovnom podcastu za SIFTD istaknuo kako model konzolaških ekskluziva više nije toliko jak kao prije.

Koncepti konzolnih ekosustava i ekskluzivnosti brzo se razvijaju. Osim Nintenda, glavni divovi u svijetu igara sve više postaju višepplatformski na ovaj ili onaj način, pri čemu je Xbox najaktivniji u tom pogledu. Pachter je pokušao objasniti strategiju Microsofta, navodeći da ekskluzivnost više nije taktika koja previše dobro funkcionira.  Navodi da su Sony i Nintendo i dalje zaglavljeni u prošlosti i oslanjaju se na slomljeni model. Prema Pachteru, koncept vezivanja igara za određene platforme bio je logičan u jednom trenutku.

Međutim, to više nije slučaj.

Usporedio je pristup Sonya i Nintenda s određenim filmovima koji su u prošlosti prikazivani samo u određenim kinima. Pachter tvrdi da je to astronomski smanjilo njihov doseg. S druge strane, Microsoft već korača prema third-party developerima nakon što je preuzeo Activision Blizzard. Smatra da bi to moglo natjerati ovog diva u svijetu igara da pokuša izdati nekoliko drugih igara na suparničkim platformama kao početni eksperiment. Model Game Passa također se oslanja na ekskluzivnost, ali Xbox je mnogo otvoreniji od PlayStationa i Nintenda. Možda će Microsoft u budućnosti potpuno preći na third-party igre, s obzirom na to da je jasno izjavio da prodaja hardvera nije primarni cilj tvrtke.

Pachterova analiza ima smisla, budući da je i Sony došao do sličnih zaključaka. Međutim, namjerava se osloniti na PC gaming za dodatni rast. S druge strane, Nintendo nije pokazao znakove odstupanja od svojih strogih načela gdje i kako se njihove igre mogu igrati.

U budućnosti, granice između konzola mogle bi biti još manje. U usporedbi sa situacijom prije 20 godina, moderne konzole već su slične hardverski. Ako igre više nisu ograničene hardverom, to će odvesti ove proizvođače konzola i igara do novih modela. Zasada se Game Passov model čini kao budućnost, no ako pitate Nintendo, oni možda i dalje misle drugačije.