Image Alt

Kuvo TV

[OSVRT]: Soulmask nova je survival igra sa jedinstvenom mehanikom fokusiranom na maske

Ako ste u potrazi za survival igrom koja će vam ispuniti slobodno vrijeme, Soulmask bi mogla biti ono što tražite. Ovaj tjedan, točnije od 1. do 10. svibnja, na Steamu je započeo globalni playtest za ovo ostvarenje, što znači da ga možete besplatno zaigrati. Podsjeća na igre poput Valheima ili Enshroudeda, ali se odvija u asteškom svijetu s obiljem sadržaja, neprijatelja i jedinstvenom mehanikom povezanom s maskama. Bio sam iznenađen grafikom. Tropski svijet je prekrasan, a posebno su impresivni efekti vlage i kiše koji stvaraju osjećaj natopljenosti i realistično utječu na okolinu. Igra je prepuna detalja, od prekrasnih životinja do pažljivo dizajniranih objekata i radnih stolova.

Osim što se radi o survival igri, ovaj naslov sadrži i RPG elemente. Postepeno nadograđujete svog lika kroz razne vještine, statistike i bonuse, te imate mogućnost upravljanja plemenom i narodom unutar njega. U usporedbi s prethodnom verzijom tijekom prošlog Steam Next Festa, sada je puno lakše upravljati plemenom, a i NPC-jevi su pametniji. Pripadnici plemena sada su živahniji i inteligentniji, izrađuju, sakupljaju hranu i uzgajaju je, a možete upravljati predmetima u njihovom inventaru ili im prilagoditi zadatke. Također, tu su i patrolne rute za obranu plemena u formi PvP i PvE borbe, a svaki član plemena ima svoje atribute, profesije i snage. Kao PvE opcija postoje raidovi raznih neprijatelja koji pokušavaju onda uništiti vašu bazu.

Dapače, novi update donosi novog vrlo jakog neprijatelja/bossa, anakondu. Kako bi uspješno napredovali, morat ćete putovati i istraživati ovaj svijet kroz sedam glavnih regija kao što je prašuma, močvara, visoravan, pustinja, vulkan itd. Mapa je dosta jednostavna za korištenje, odnosno morate posjetiti bitne zone i točke gdje ćete se boriti protiv raznih neprijatelja, pronaći razni loot, te stvari koje možete koristiti za maske. To su kao neke vrste dugeona, a dočekat će vas i pet bosseva, na primjer, sabljozubi tigar ili mamut.

Borba mi je osobno bila prilično loša. Iako imate osam oružja i 75 vještina koje možete prilagoditi svom stilu igranja, neprijatelji su izuzetno statični. Često će vas samo gledati, liječiti se i bacati vas na tlo gdje ćete ostati neko vrijeme prije nego što se možete dignuti. Primjerice, koplje ima osam specijaliziranih vještina koje se mogu nasumično naučiti, ali ne možete odabrati koje ćete točno naučiti, već se morate prilagoditi onome što dobijete. Također možete pronaći čekić, luk i strijele, mač, štit i još mnogo toga, a tu su i tri vrste oštećenja (blunt, strike, slash). Sva ta borba vrti se i oko maski.

Maske vam omogućuju da kontrolirate većinu NPC-jeva u igri, možete ih zaposjesti, preuzeti njihova tijela i preobraziti se u bilo kojeg lika. Kasnije u igri, otkrit ćete više maski koje su dom drevnih heroja, a svaka otključava različite sposobnosti. Međutim, da biste to učinili, NPC-jevi ili neprijatelji moraju biti na 10% zdravlja i često se zna dogoditi da ih slučajno ubijete. Tada možete „odnijeti“ njihova tijela u svoje selo. Maske također pružaju specijalne moći, bilo da se odlučite za DPS, healer ili archer stil igranja. Osim toga, moći ćete nositi maske koje imaju jedinstvene sposobnosti kao što je dar besmrtnosti, hodanje među svojim neprijateljima skriveni u sjenama, ispaljivanje projektila sa smrtonosnom preciznošću i više.

Naravno da je preživljavanje najvažniji aspekt Soulmaska. Počinjete svoju avanturu bez ičega, kao u klasičnim survival igrama i morat ćete se snaći da izbjegnete neugodnu sudbinu. No, moram biti kritičan. Igra vas vodi kroz različite tehnološke ere – kameni, brončani, željezni i čelični periodi – što znači obilje materijala za obradu. To može učiniti craftanje prenatrpanim, a snalaženje kroz mnoštvo predmeta izazovnim. Puno je radnih stolova, što dodatno komplicira situaciju. Shvatio sam da je izgradnja velike baze od samog početka ključna za uštedu vremena. Gradnja je dosta jednostavna i realistična jer možete graditi na svakojakim visinama i terenima. Sve što trebate je pronaći u izborniku ono što želite sagraditi i samo postaviti.

Kada shvatite dinamiku igre, Soulmask nudi jako puno sadržaja. Sami devloperi su rekli da treba oko 300 sati da u potpunosti istražite sve što se nalazi u igri. Trenutno podržava offline singleplayer ili online multiplayer do 70 igrača na službenim serverima. Također možete hostati vlastiti LAN ili privatni server, te prilagoditi parametre prema svojim preferencijama i istraživati bogati svijet Soulmaska s prijateljima vlastitim tempom.

Campfire Studio ima ispred sebe zahtjevan put s ovim projektom. Iako su prisutni razni bugovi i tehničke poteškoće u obliku padanja fpsa u određenim sekcijama igre, uistinu se radi o jednom kvalitetnom naslovu. No, još nije jasno kada će ova biti objavljena, što može biti izazov s obzirom na konkurenciju i nedostatak medijske pažnje. Unatoč tome, nećete ništa izgubiti ako odlučite zaigrati Soulmask preko vikenda.