Image Alt

Kuvo TV

HyperBrawl Tournament

INFO BOX

  • DEVELOPER: Milky Tea Limited
  • PUBLISHER: Milky Tea Limited
  • PLATFORME: PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One, PC
  • ŽANR: multiplayer sports brawler
  • DATUM IZLASKA:20. listopada 2020.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PlayStation 4

Nikad dosta ekstremnih i čudnih sportova koje možemo igrati online, zar ne? Jedna od igara koja je na granici između sporta, akcije i vožnje, Rocket league, svakako je svojim stilom i igrivošću oduševila milijune diljem svijeta. U trenutku kada ovaj hit postaje potpuno besplatan svima, pa se time i vraća popularnost igre, Milky Tea Limited izdaje svoju verziju futuristički sporta koji bi neke ”na prvu” mogao podsjetiti na Rocket League, no koji je ipak poprilično drugačiji. No, to ne znači da nas ne podsjeća na razne druge zabavne multiplayer igre. Bio to Overcooked 2, Brawlhalla ili spomenuta ”raketna liga”,  HyperBrawl Tournament donosi nešto poznatog, nešto svojeg, a koliko u tome ima razloga da detaljnije provjerite (ili kupite) igru, pročitajte dalje u recenziji pred vama.

Jasno? Jasno!

Svi koji gledaju SF i slične filmove sigurno su naletjeli na neku ovakvu premisu. Poseban integalaktički turnir koji okuplja najveće ratnike u svemiru, HyperBrawl Tournament donosi dinamične, nasilne i brze mečeve u kojima morate ubaciti loptu u protivnički gol. No, uz to jednostavno ”rukometno” gađanje lopte, ovdje se morate i boriti sa protivnicima, pripremati im zamke, preskakati ih, spoticati i jednostavno – pobijediti u svakom aspektu kako bi na kraju imali više zabijenih golova od njih. Prejednostavno bi bilo reći da je ovo samo brawler ili samo sportska igra, radi se o 2 vs 2 PvP bitkama koje kombiniraju ova dva žanra, ali u kojima je naglasak i na samoj areni u kojoj se bitka (utakmica) događa. Arene mogu imati više ograda, stupove, pomične dijelove, a u svakoj su neizbježni zidovi koji mogu dobro poslužiti kod određenih udaraca u kojima planirate da se lopta odbije od njih i tako nađe svoj put do protivničkog gola. Nekad se takvi planovi obiju o glavu pa lopta završi u vašem golu, što je naravno razlog za smijeh ili živciranje. Ovisno s kime igrate. Svaki pokušaj se isplati, svaki gol je zadovoljstvo i razlog za veselje. Brzina je ključ, budući da svaka dionica traje minutu i pol, a igra se na dvije ili tri dobivene dionice. Nekad u minutu ipo stane i pet i šest golova, a nekad su suparnici toliko (ne)spretni da je jedan gol sasvim dovoljan za pobjedu. Uglavnom, mjesta za strategiziranje ima, iako ćete za to ipak morati skupiti malo više iskustva igranja.  Tu je također i mogućnost nokautiranja protivnika svojim napadima, što je traje nekoliko sekundi nakon što se lik vrati ispred svoga gola. Bilo bi bolje da se respawna nasumično negdje na terenu, a ne da se stvori ispred svoga gola taman kada dođete i krenete zapucati, no što je – tu je.

Arene se na razne načine može iskoristiti, prvenstveno za bježanje od napada protivnika, ali i pucanje od ”mantinele”

Same kontrole u igri znaju biti kaotične, pogotovo u početku. Iako imamo detaljan tutorial na početku, te razne komande možete ponoviti u malom ”zagrijavanju” prije bitke, ostaje činjenica da je tu veliki broj komandi i poteza koje su zauzele svako dugme na vašem kontroleru. Što nerijetko nije dobra jednadžba za neku kratku brzu igru koja bi trebala biti komplicirana u svojoj jednostavnosti. Više vodi na opis da je jednostavna, no treba proći kroz dužu kompliciranost da se usvoje svi napadi, udarci nogom, rukom, dodavanje (koje je zbog nekog razloga na trokutu, a ne na x-u) i posebni potezi.

Dizajn likova je dosta simpatičan

Što se tiče načina igranja, multiplayer je, naravno, najjača komponenta. Single play igranje je moguće, iako donekle nepoželjno što se tiče svojevrsne kampanje koja donosi nešto nagrada za vaš izabrani tim, nova odijela, nove nijanse boja i iskustvo, no lokalni i online multiplayer je zapravo prava zabava. Što se tiče onlinea, začudo, nije on puno ispoliran što se tiče izazova i oblika natjecanja. Mogućnost privatnih mečeva je tu, što je svakako dobro, a blitz mode je običan ranking meč koji donosi najviše zabave. Vaš tim, sastavljen od dva lika, ima razna pružja, koja birate na početku meča, te samim time imate posebne napade ili obrambene poteze. Od štita za vaš gol do bjesomučnog udaranja mačem i kratkotrajnog nokautiranja protivnika, svakako je važno razabrati i naći svoju taktiku, bilo da vi sami igrate sa oba lika (tj. jednim upravlja AI dok se ne ”prebacite” na njega) ili sa prijateljem. Koliko je ovo dovoljno dobro za sve one kojima se svidi igra, treba tek vidjeti. No, u trenutku kada je popularnost sličnih igara visoka, bilo bi svakako dobro da su se potrudili oko nekoga slojevitijega online iskustva.




Ako niste primijetili do sada, gameplay je dosta kompliciran (barem tijekom nekoliko prvih sati igre i meni), a dodatno je sve zbunjujuće zbog kamere. Naime, zbog žarkih i raznovrsnih boja likova koji sudjeluju u meču i šarenih arena, kamera nije dovoljno zumirana, a ovako visoko smještena onemogućuje da se jasno vidi gdje je lopta. I to nije problem samo ponekad, već je na nekim arenama, i sa nekim kombinacijama odijela likova poprilično zbunjujuće pratiti gdje je lopta, tko je ima i što se događa. Nekako, kao gledanje hokeja na televiziji za neistrenirano oko. Možda je slično i ovdje, možda samo toliko puno trebaš igrati i pratiti da postane ”dio tebe”. Svakako će mnogi pokušati, jer je vidljivo da je ovaj način igranja primamljiv mnogima. No, mene nije uspio duže zadržati. Nedovoljno intrigantan single player nije nadoknađen sa zaraznim multiplayerom, prvenstveno zbog kontrola, kamere, pa i dosadnih poštapalica likova i komentatora koji se jako brzo počnu ponavljati. Da se razumijemo, sve je izvedeno na propilično zadovoljavajućoj razini, ali kao developeri nisu očekivali da će se netko na duže zakačiti ili da netko nema toliko dobre televizije da mogu razaznati sav taj festival boja. Ili da će ignorirati zvukove i efekte.

HyperBrawl Tournament me nije oduševio. Igri, kao novom IP-u, neočekivano nedostaje šarma, ispoliranosti i osjećaja da je developerska ekipa razmišljala o dugoročnim planovima. To je šteta prvenstveno jer igra, unatoč manama s kontrolama i kamerom, jest poprilično zabavna. I, vjerojatno će biti zabavnija većoj ekipi koja zajedno ovu igru zaigra, ili lokalno, ili online. Svakako stoji preporuka za igranje ove igre svim fanovima žanra ili bilo kojega multiplayer izazova, a svakako SF fanovima koji još uvijek čekaju neku dobru i pravu rukometnu simulaciju. Doduše, s obzirom na cijenu igre, preporuka prvenstveno stoji ako pričekate neki, barem maleni popust ili isprobate demo (ako je dostupan) prije kupnje.